2012. május 14., hétfő

Kezdő foltvarróknak

Nagyon nagyon sok társam van, akik bemutatják szebbnél-szebb munkáikat az interneten! Szinte mindent meg lehet találni! Sajnos a kezdőknek sokat kell böngészniük, mire megtalálják azt az oldalt, ahol mindent meg tudnak tanulni! Úgy döntöttem, hogy ideje, hogy átadjam azt, amit én már tudok! Nagyszerű emberektől tanultam, és rádöbbentem, hogy a ruhaipari előképzettség nem minden! A sok apró kis trükköt nem lehet könyvből kitanulni! Nekem sajnos senki nem mondta, hogy mik azok, ami nélkül nem is érdemes hozzáfogni! Na jó! Tudtam, hogy kell varrógép( legalábbis célszerű) és kellenek anyagok! Na de milyenek?!

A varrógépről:
Sima, mezei, háztartási varrógép! Minnél több varratott képes készíteni, annál jobb, de sima egyes és cikk-cakk öltéseket mindenképp! Márka szinte mindegy! Lehet Brother, Singer, Yamaha, Toyota, stb... mindegy, még újnak sem kell lennie! Ha valaki komoly gépet szeretne venni célszerű olyat, ami fémszerkezetes, vagyis a belső alkatrészek fémből vannak! Sajnos a varrógépekre is igaz, hogy bármennyire jól karban vannak tartva használat során kopnak, és sajnos a műanyag, könnyűszerkezetes gépek nem biztos, hogy sokáig bírják (sokáig=15-20 év). Viszont a könnyű gépek praktikusak, ha tervezzük a fotlvarró találkozókon, táborokon való részvételt, mivel sok esetben a szervezők kérik, hogy vigyünk magunkkal varrógépet! Nekem személy szerint jelenleg 5 varrógépem van! Ezek közül kettőt használok foltvarrásra! Van két Brother háztartási varrógépem, az egyiket úgy kaptam a szüleimtől, mikor meglett az érettségim! Hát már jó pár éve! Sajnos nem tökéletes, mert a kicsi lánykám segített nekem varrni, rátenyerelt tejes súlyával a pedálra, és elszállt az egész belső szerkezete... Könnyű szerkezetes volt! Meg lehetett javítani jó pár alkatrész kicserélésével, de orsózni nem tud! Minden más megy neki, csak ne kelljen orsózni! Ekkor jobb híján vettem egy másik Brother-t, viszont ezt úgy turkáltam( 2000 FT-ért)! A kiegészítő alkatrészek hiányoznak, pedálja sincs, de szerencsére a két gép kompatibilis, így a kettő ér egyet! A régivel próbálok steppelni, az újjal varrok minden mást!
Aztán van egy ipari gépem, de az csak sima egyenes öltéseket tud, így azt a foltvarrásban ritkán használom, van egy interloock gépem, az néha jól jön, de inkább nadrágfelhajtáskor kerül elő! És van egy Singer gépem, ami muzeális darab, használni nem lehet! Régi lábbal hajtós volt valamikor, de sajnos nincs meg az asztala sem!

Ajánlatos a gépünkhöz beszerezni több orsót, mert nagyban meggyorsíthatja a munkánkat, ha nem kell mindig orsózni, és adott estben a cérnával is spórolhatunk!

Az anyagokról:
Ha ügyesek vagyunk, akkor bármilyen anyag szóba jöhet, de kezdőként a legkönnyebb a pamutvászon használata! Nagyon széles a választék belőlük ár- szín- minta széles skáláján mozoghatunk! Én annak idején mikor tanultam, az első darabokat mindig pamut lepedőkből varrtam. A fehér lepedőimet befestettem, így nagyon olcsón lett több méter szép színes egyedi anyagom, és azokon tanultam, mikor ajándékba szántam valamit, akkor természetesen szép anyagot vettem hozzá, de hátlapozáshoz a mai napig saját festett anyagokat használok! Az anyagok beszerezhetőek a méterárú boltokban, foltvarró boltokban ( ezekben a legnagyobb a választék, és itt nem vágnak át az összetétellel!) esetleg turkálókban! Pamut ágyneműk is tökéletes alapok lehetnek! Ügyesebbek varrnak taftból, organzából, selyemből! Én még itt nem tartok!

Cérnákról:
Érdemes gyűjteni őket, és érdemes velük kísérletezni! A cérna tapasztalataim szerint el tud öregedni, ócska piacon vásárolt ezer éves cérnák lehet hogy könnyebben elszakadnak, de egy próbát megér, és esetleg kézi varráshoz még fel tudjuk használni őket! Egy kisebb darab anyagon érdemes  a varrógépet kipróbálni, hogy jók e a cérna beállításai, és utána érdemes azon a darabon vasalási próbát is csinálni!
Egy foltvarrónak nagyon sok cérnája kell hogy legyen, mert mindig kell egy hasonló vagy ugyan olyan árnyalatú, mint az alapanyag! A Csoki-Foltos lányok nagyon jó leírást adnak, hogy a cérna hogyan viselkedik, ha az alaptól eltérő árnyalatú a színe! Hogyan emeli tűzés során a minta részeit! Érdemes elolvasni!

Ollók, kések, vágólapok, vonalzók:
Körkés segítségével akár 8 réteg anyagot is el tudunk vágni! A körkés csak vágólapon használható, különben elmegy az éle, és dobhatjuk ki! A körkést mindig toljuk előre, és merőlegesen tartjuk az anyagon a vonalzó mellett! Érdemes többször végig tolni egy vonal mentén, ha sok réteget vágunk! Ha kivágtuk, mindig a anyagot vegyük el előbb, mert ha mégsem sikerült elvágnunk az anyagot a vonalzót nehezebb pontosan vissza illeszteni!
A méretekről, mert ugye a méret a lényeg:
Ezen a képen egy kezdő csomag látható, ezeket egyben vásároltam! Na jó a fa vonalzó nem a készlet része! Egy kis vonalzó, egy vágólap, és egy körkés! Mindegyikből a legáltalánosabb méret, ami szinte mindenre használható! Ezeket érdemes első körben beszerezni, és ezeket lehet idővel bővíteni! Vonalzókról: sima matek órán használt vonalzókat körkéshez NE használjuk, mert baleset veszélyes! Minden műanyag sablon, vonalzó, ami kifejezetten foltvarróknak szánnak rendelkeznek egy pár mm-es vastagsággal, hogy a kés még véletlen se fusson fel a vonalzó lapjára, és vágja el a kezünket! Ezért lehet használni egyenes vonalak vágásához fa vonalzókat! A műanyag "foltos" vonalzókkal nagyon precízen lehet szabni! Pontos jelöléseket tartalmaznak, szögek vannak rajtuk bejelölve, hogy minnél jobban megkönnyítsék a munkánkat!
Körkések is nagy választékban kaphatók, kisebbekkel íves vonalak mentén is lehet szabni. Van konkrét körvágó körkés, úgy müködi mint egy körző! Körkésekkel kapcsolatban van egy fontos szabály, amikor letesszük ha csak egy percre is, rá kell tennünk a védőt a késre!Enyém esetében egy fekete kör panel védi, amit ha használatok le kell húzni, utána szépen visszatolni. Nem csak kisgyerekes családnál kell erre figyelni, mert ez bárhol bajt okozhat, ráadásul ha véletlen leverjük a penge is megsérülhet!  Mint minden olló, kés, penge, ez is elcsorbulhat! Csere pengéket minden késhez lehet kapni, de érdemes előtte tenni egy próbát az élezésre! Két-három réteg alufóliát kell vagdosni, néhányszor végigtolni rajta a késünket, figyelve, hogy  a penge forduljon teljesen körbe.
Alsó sorban:
1. Szálvágó, nem létfontósságú, de jó ha van
2. Kézimunka olló : nagyon jó ha van
3. Körkés: Legyen, mert különben nagyon sok plusz munkát csinálunk magunknak
4. Körvágó körkés: csak egy kis plusz
Felső sorban:
1. Szabó olló: ajánlatos
2. Cikk-cakk olló: Kifordításoknál, íves varrásoknál nagyon jól jön

Jelölő eszközök:
Szabászkréták, szappan maradványok, ceruzák, illanó filcek, bármelyik jó, főleg ha látjuk a nyomukat! Nagyon nagy választékban kaphatóak, a lényeg, hogy vékony jelöléseket tudjunk velük készíteni, és ne hagyjon örök nyomot az anyagokon! Ha lehet a golyós tollat mellőzzük! Világos anyagra a sima grafit is jó, de vannak vízre vagy hőre illanó filcek, amik eltűnnek, és vannak színes porkéták is! Sötét anyagra fehér vagy sárga jelölők, színes ceruzák! Mindig figyeljünk arra, főleg ha a szín oldalon kell jelölnünk, hogy hogyan tüntethetjük el a nem kívánt jelöléseket, főleg mert vannak olyan anyagok, amik az egyik jelölőt eltünteti, a másikat meg rögzíti!

Tűk, tűpárnák:

A tűkről is lehet mit mondani! Kellenek varró tűk, több méretben, más-más technikához való speciális tűk ( varró tű, hímző tű, zsákvarrótű, szalag hímzéshez, boutis technikához stb...). A lényeg, hogy be tudjuk fűzni őket, és az alapanyagon ne hagyjanak nagy lyukakat!
Kellenek gombostűk! Lehet lapos, rövid, hosszú, színes, fémes, amilyet csak akarunk! De érdemes a görbéket kiiktatni!
Biztostűk! Sok kell belőle az ágy takarók steppeléshez! Ebből is érdemesebb vékonyabbakat vásárolni, mert a 3 réteg anyag könnyebben összefogható velük!
Tűpárnák: elengedhetetlenek! Én általában kettővel dolgozom, egyik a gombostűké, másik a varró tűké!
Ha lehetőségünk van rá, akkor géptűből is tartsunk otthon több csomagot méretek szerint is!

Ami még jó ha van:

Gombok, hímző fonak

Csipkék

Szalagok, farkasfogak, ferdepántok, húzózárak

Gyöngyök, flitterek, golyók, kapcsok, karikák, fagombok
behúzott gombok, csengetjük, bármi, ami felvarrható

Ami nélkül még mindig nem állhatunk neki dolgozni:
Egy jó vasaló! Gőzölős vasaló! Hogy melyik a jó? Hát amelyiket nem sajnáljuk! Enyém egy olcsó Tesco-s vasaló, mert nálam előfordul, hogy a ragasztós anyagokat ráolvasztom! Vasalóknál minden képpen figyelembe kell venni, hogy amikor bedugjuk, akkor maximális hőfokára felmelegszik, és utána hűl vissza a beállított hőfokra! Érdemes várni a vasalással pár percet, nehogy megégessük a munkánkat! A vasaló lehet a barátunk, de az ellenségünk is! Minimális pontatlanságokat el tudunk tüntetni vele, de akár tönkre is tehetjük általa a munkánkat! Mindig körültekintően vasaljunk, és óvatosan bánjunk a gőzzel! Ne fukarkodjunk vele, de hímzések esetén például a fonal színét eresztheti! Érdemes vasalási próbákat is csinálni, és ha a munkánk megkívánja, akkor tartsuk melegen a vasalót addig amíg dolgozunk! Minden varratott vasaljunk ki a tökéletes eredmény érdekében! A vasalónkat tartsuk jól karban, mert a poros, vízköves gőz nyomot hagyhat!
Ragasztós vásznak, közbélések, táska merevítők! Minden foltvarrótt munka 3 rétegből áll! Egy szép fedlap, egy közbélés, és egy hátlap! Ezt a három réteget kell összetűzni! Ezekre az anyagokra visszatérünk majd az egyes alap technikák során, ahol azt is bemutatom, hogyan kell őket használni!


Ezek után akkor indulhat a Foltvarró suli, hiszen a kezdő lépést már megtettük!




1 megjegyzés:

  1. Sokat tanultam belole pedig reg tanulgattam a foltvarasos technikat Azokat az eszkozoket melyet bemutattal nekem is van a problema nalam az hogy a taskat hogyan kell kesziteni Udvozlettel Magyari Erzsebet Marosvasarhelyrol

    VálaszTörlés