2012. május 22., kedd

Foltvarró suli 2

Itt az ideje egyről a kettőre lépni!
Ma megtanuljuk a hogyan lehet háromszögeket gyorsan varrni, illetve készítünk egy szélforgót!


Szükségünk lesz 4-4 darab 12-12 cm-es négyzetre!
A világosabbik anyagon  mutatom, hogy behúzzuk az átlót!

Következő lépésként húzunk egy-egy vonalat az átló alá, és felé talpszélesen (0.5 cm-re vagy 0.7-re attól függ, milyen varrásszélességgel varrunk!

Ezt a lépést el is hagyhatjuk, ha tudunk egyenesen varrni, mert miután meghúztuk ezeket a vonalakat, a két különböző színű négyzetünket össze illesztjük szint-színnel szemben, és össze varrjuk őket! A két szélső vonalon sima egyenes öltéssel varrunk, ajánlatos apró öltésekkel varrni, mert ha végeztünk a varrással, méretre kell igazítanunk, és a nagyobb öltések hamar felbomolhatnak!

Szóval ha végig varrtuk a két csíkon, akkor az átló vonalán elvágjuk a négyzetünket, így kapunk két háromszöget összevarrva!

Vonalzó mentén vágjuk, amit az átlóhoz illesztettünk!

Következő lépésben  szétvasaljuk a varrásszélességet:
Majd jöhet az így kapott négyzetünk leigazítása 10cm-es oldalhosszúságú négyzetekre!
Hoppá, a kép megfordult, a de a lényeg jól látszik! Legegyszerűbben és legpontosabban úgy tudjuk leigazítani, ha a vonalzónk adottságait kihasználva az átlóra illesztjük a 45 fokos szög jelölését! A négyzet szélétől alig pár mm-re levágjuk, mind a két szabadon álló oldalt, majd megfordítjuk az egészet, ismét használjuk a 45 fokos jelölést, de az előbb levágott két oldalt is illesztjük az adott méretre, amekkorára szeretnénk levágni! 
Ez is fordítva van, de látszik, hogy 10*10 cm-es oldalú lesz a négyzetünk!
Ha leigazítottuk, jöhet az összeállítás:
Varrás előtt így néz ki! Innentől ugyan úgy dolgozunk vele, mint a sima négyzetekkel, először összevarrjuk kettesével, majd a kettőt eggyé! 
Fonák oldal: varrásszélességek egy oldalra vasalva, a két összeillesztendő résznél ellentétesen, vagyis az egyik felfelé, a másik lefelé!
Ezen a képen jól látszik, hogy a sarkak csak az összevarrás után fognak pontosan illeszkedni!

Ilyen pontosan!

A szélforgó egy négyes blokk, mert 4 négyzetes egységből áll! Négyes blokkokat lehet varrni ugyan ezzel a gyors háromszöges technikával, csak az összeállításnál kell megvariálni a négyzeteket, íme pár példa:
Két egyforma alakzat, egyik a másiknak negatívja, és mégis mennyire különböznek!




































Ezekre szokták azt mondani variációk egy témára! Ennél már csak az a szebb, ha egy ágytakaró ilyen blokkokból áll!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése