2012. május 15., kedd

Foltvarró suli 1

A kilences blokk!

A suliban bemutatott technikákkal még terveim vannak, így a méretek, anyagok fontosak!
3 féle anyagra lesz szükségünk, az egyszerűség kedvéért A, B, C anyag. Azonos összetételű anyagokkal dolgozzunk, mert az anyagok a vasaló hőjére másként reagálhatnak! Csak a színűk legyen különböző!
A, anyagból 4db 13,5*13,5 cm-es négyzet kell
B, anyagból 4 db 13,5*13,5 cm-es négyzet kell
C, anyagból 1 db 13,5*13,5 cm-es négyzet kell

Ebben az estben az A anyag az apró mintás, B anyag a halvány sárga, C anyag a citromsárga!
Először összevarrjuk föntről lefelé az oszlopokat, majd az így kapott 3 oszlopot jobbról balra...

Varrás vonalra merőlegesen gombostűzhetjük, így nem kell kihúzni a tűt, ha már a gép alatt lesz az anyagunk! Ügyeljünk arra, hogy mindig szint-színnel szembe fordítva varrjunk! Jelen estben 0.5 cm-es varrásszélességgel szabtuk ki a négyzeteket, ezért talpszélesen varrjunk! ( a varrógép talpja az anyag szélén fog menni!)
Ha össze varrtuk a 3-3-3 négyzeteket le kell vasalnunk őket! Első lépésként mindig vasaljuk simára a varratott, úgy ahogy kivettük a gép alól. Utána a varsás szélességet szét vasaljuk, vagy egy oldalra, ezt nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik módszerrel dolgozunk könnyebben! Alapszabály, hogy mindig a sötétebb anyag felé vasalunk!
A jobb oldali varrást a sötétebb anyag felé vasaltam, mind a két réteget, míg a bal oldalit szét vasaltam. A lényeg, hogy egy munkán belül egy felé vasaljunk. Szerintem az egy felé vasalás a nyerő! Miért is! Sokkal könnyebben össze tudjuk illeszteni a sarkokat, mikor összevarrjuk a csíkokat!



Érdemes végig gombostűzni, kiemelten odafigyelni a sarkok illesztésére! A gombostűzést is  mindig a sarkoknál kezdjük, és onnan haladjunk kifelé! Ha nem vagyunk biztosak az illesztésben nagy öltésekkel varrjuk le csak a sarkaknál, ellenőrizzük, hogy jó e, és ha jó, akkor  kisebb öltéssel varrjuk végig! Majd vasalás!!!
 Ilyen a pontos illesztés

Rávarrjuk a 3. csíkot is, majd készre vasaljuk! Itt ahhoz, hogy szép legyen a munkánk a varrásszélességet szét kell vasalnunk, mert a sarkoknál akár 4 réteg anyag is lehet!

Kész is van az első blokkunk! 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Vera!

    Nagyon tetszik az oldalad, sokat lehet tanulni belőle. Viszont elég nehéz megtalálni a bejegyzéseket, mert nem tettél ki sem kereső mezőt, sem cimke felhőt, sem a bejegyzések felsorolását. Ha megtennéd, sokat javulna használhatósága a blogodnak, minden kezdő foltvarró örömére.
    Üdv: Dorka

    VálaszTörlés