2012. június 3., vasárnap

Elsőáldozás

Miről is szól ma egy elsőáldozás? Hát sajnos elvesztette már a régi hagyományos értelmében vett ünnepi várakozást!
Ma  volt az unokahúgomnak az elsőáldozása! Nagyon sok dolog meglepett engem ezen az ünnepen! A mi időnkben volt egy szép ünnepi mise, minden kislány egyszerű hófehér ruhában, kisfiúk fekete öltönyben.  A templom tele volt, legalább ilyenkor! Mise után volt egy kis ünnepi ebéd, minden családban nagy ünnep volt! Nagy, de csendes ünnep! Szűk családi kör, és ennyi! Nem voltak kölcsönzött ruhák, nem voltak méreg drága ajándékok, és nem arról szólt, hogy legyen már vége a hivatalos résznek!
Ma a kéthelyi templomban 8 gyermek, az az nyolc gyermek volt elsőáldozó! Akár milyen kicsi falu is Kéthely, ez akkor is kevés...
Képek a templomból itt láthatók,  a képeket Molnár Balázs készítette!
Ditti, az unokahúgom messze a legszebb volt, szerintem legalább is!

Majd otthon teszek még fel képeket a részletekről, amik itt sajnos nem látszanak, mert a Húgom laptopjával nem igazán tudok megbirkózni!Átforgattam a képeket, az összeset állóra, mire beilleszteném, vissza fordítja eredetibe! Szóval ezekkel otthon a megszokott géppel majd még próbálkozók! 


A templomi fotókon látni két  egyenruhás katonát is, róluk tudni kell, hogy nem az elsőáldozás miatt voltak a misén, hanem tegnap volt a Hősök Napja, és a kéthelyi temetőben nyugvó hősi katonákról volt megemlékezés a mise után kint az emlékműnél, majd utána a temetőben! Jelenleg is aktív, és a bajtársaikat sirató katonák együtt emlékeztek meg a világháborús harcokról, az elesett ejtőernyősökről, és minden ismeretlen hősi halottról! Egy kis hangulatos és méltó megemlékezés volt, koszorúzással egybe kötve!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése